Namazların Birleştirilebileceği Durumlar Nelerdir ?
Allâhümme innî es’elüke min hayri mâ seeleke minhü nebiyyüke muhammedün ve neûzü bike min şerri mesteâzeke minhü nebiyyüke muhammedün sallellâhü aleyhi ve selleme ve entel müsteânü ve aleykel belâğu ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıyım.
Sevgili hocam, rabbimizin rahmet ve bereketi sizin ve ailenizin üzerine olsun. Allah sizden razı olsun. Farklı kaynaklarda farklı izahatlar olduğu için gündelik yaşamlarımızda büyük önem teşkil eden rabbimizin su iki ikramı hususunda sizden doyurucu bilgi rica ediyorum:
1) seferi olabilmenin şartları, niyet esasları ve namazların kılınış şekilerli,
2) namazların birleştirilebildiği geçerli durumlar,
3) ıkındı namazı vaktinin farklı görüşlerde ifade edilen (sahibeye-imam Şafii ve imam-i azam) her iki sekli duruma Gore uygulanabilir mi?
Örn soru :
90km uzaklığa seyahat etme durumunda, seferilik şartları oluştuğu vakit giren öğlen namazının farzını 2 rekat kılıp ardından da ikindi namazının farzını 2 rekat kılıp her iki vaktin şartlarını yerine getirmiş olur muyuz? (ayni soruyu ikindi vaktine ertelenen öğlen namazı ve yatsı vaktine ertelenen aksam namazı için de düşünebilirsiniz). Hocam şimdiden değerli vaktinizden ayırdığınız için hakkinizi helal edin.Rabbimiz insaallah bizleri size, sizleri de efendimize komsu kilsin. Selam ve sevgiler.
Selamünaleyküm. Doksan km. den uzun bir mesafeye giden biri yol esnasında, orada on beş günden az kalacaksa ve orası kendisine ait yeri değilse orada seferi olur. Farz namazların dört rekât olanlarını iki rekât olarak kılar. Ramazan ise orucunu erteleyebilir. Hanefi mezhebi dışındaki bir mezhebi izliyorsa namazlarını cem edebilir. Özellikle Hanefi mezhebi kaydını koyuyorum çünkü Hanefi mezhebinde seferilikte cem yoktur. Seferiliğin her çeşidinde ‘seferilik’ gerçekleştiği sürece cem etmek mümkündür. İkindi namazının vakti hususundaki görüş farklılığı, şu andaki takvimler itibara alındığında aynı anda tatbik edilebilmektedir. Ortada ihtilaf gibi bir durum yoktur. Mevcut takvimlere riayet etmek daha uygun durmaktadır. Allah Teâlâ’dan sebat ve ihlas dileriz. Duanızı bekliyoruz.