‘Kim Bir Kavme Benzerse O Onlardandır’ Hadisinin Şerhi
Selamünaleyküm hocam. Peygamber Efendimiz’in (sav) bir Hadis-i Şeriflerinde, “Kim bir kavme benzerse o onlardandır.” mealinde bir Hadis-i Şerif var, ben bu Hadis’in nasıl anlaşılması gerektiğini bilmiyorum, biraz açarsam örneklerle daha iyi bir şekilde açıklamış olacağım inşallah. Burada açık bildiğimiz bazı durumlar var, hocalardan da duyuyoruz, örneğin yılbaşı eğlencesi yapmak gibi, benim soracaklarımsa daha ziyade günümüzde içinde bulunduğumuz hale çıkıyor. Yazık ki evimizde kullandığımız bir dijital saatten tutun, bindiğimiz arabalara kadar günlük hayatta kullandığımız bir çok şey müslümanlarca üretilmiş şeyler değil, bilgisayarlar, cep telefonları, belki insanların çalışırken kullandıkları hesap makineleri vs. Bunun yanında beni daha da fazla bu soruya iten kısmı, giydiğimiz elbiseler (özellikle bu husustaki tavrımız nasıl olmalıdır, örneğin kot pantolon bazı çevrelerce bu Hadis-i Şerif’le bağdaştırılarak giyilmekten men ediliyor, ama bir keten pantolon ya da kumaş pantolon bu dahi ne kadar İslami, sakınca arz ediyor mu, ediyorsa sakınca neyden kaynaklanıyor?), genel itibariyle bu meseleler var benim aklımda, ancak daha bir çok yönü olduğunu düşündüğüm bir konu bu konu, bizler bu konuda nasıl davranmalıyız, bu gibi durumlarda benzemek acaba kültürle alakalı bir şey mi?
Aleykümselam. Bu hadisi şerif sahih bir hadistir. Hadisin ana fikri, MÜSLÜMAN’IN, MÜSLÜMAN OLMAYANDAN HER KONUDA FARKLI OLMASI ilkesidir. Müslüman olmak sadece namaz kılmak veya belli şeylere inanmakla sınırlandırılmayacak kadar büyük bir dönüşümdür. Müslüman insan bu gerçek üzerine kurulu bir hayat yaşamalıdır. Tekit edilen husus budur.
Hadisin pratiği üzerine ise şunları söyleyebiliriz:
– Müslüman’ın iman esaslarını etkileyecek şekilde bir benzeşme getiren her söz, tutum ve davranış reddedilmiştir. Böyle bir netice iman açısından tehlikeli sonuçlar doğurur.
– Günlük hayata dair, insanı ilişkileri düzenleyen mesela ekmek tüketimi, ayakkabı giyimi türünden şeylerde bir benzeşme yasağı yoktur.
– Diğer din mensuplarının veya dinden uzak kesimlerin kendileri açısından bir din gibi geliştirdikleri davranışları, sözleri ve uygulamaları da yasaklanan bölüme girer. Bir yılbaşı mantığı bunun örneği olarak görülebilir.
Bunun haricindeki konularda stratejik düşünmek gerekir. Bir cep telefonu kullanımı buna dahil değildir ama yeri gelir filan türden telefon Müslümanlar tarafından şöyle bir simgeyi çağrıştırdığı için sakıncalı tutulabilir.
Allah’a emanet olunuz.