Hayızlı kadın
Selamünaleyküm.
1. Namaz vakti girdiği halde namazını geciktirmiş ve namaz kılacağı zaman hayızlı olan kadının o namazın kazasını kılması gerekir mi?
2. Hayız günleri gün üzerinden mi 24 saat üzerinden mi hesaplanır? Örnekle açıklayacak olursak pazartesi akşam beşte hayız olan bir kadının hayız süresi 5 gün ise cuma günü mü cumartesi akşam beşten sonra mı hayızı bitmiş sayılır?
3. Hayızın bittiğinden emin olmak için beklediğimiz sürede geçen namazlar kaza edilir mi?
4.Kadın hayızlı iken kocası ondan faydalanması uygun şekilde faydalanırsa ve kadın da şehvet duyarsa, kadından veya erkekten meni gelirse bu durumda ne yapılmalıdır? ALLAH razı olsun.
Selamünaleyküm.
1. Namazın kazaya kalma vakti, o namazın son anlarıdır. Mesela, öğlen namazı saat 13.10 da başlıyor, ikinindinin vakti de 17.00 de başlıyorsa; öğlen namazının vakti 13.10/17.00 arasıdır. Bu vakit diliminde ne zaman kılınırsa namaz yerini bulmuş olur. Öğlen namazının kişi için ‘kılınmadı’ kararı ise, artık öğlenin dört rekât farzını kılmak için yetmeyecek kadar vakit daralıncadır. Bu da yaklaşık olarak dört dakikadır. Buna göre, mesela son yarım saatte aybaşı olan kadın, o namazı kaza etmez. Zira üzerine kaza olarak yazılacak vakte girmemiş durumdadır. Gerisini siz takdir ederek diğer namazlar için uygulayabilirsiniz.
2. Beş gün hayız olan bir kadın, yirmi dört saati beşle çarparak hesap yapabilir.
3. Hayız hâli ya bitmiştir ya da devam ediyordur. Bir kadın, kendine göre hayızın bittiğine dair sistemi ne ise o sistem üzerinden kararını verir. Tereddütle beklemek gerekmez. Beyaz akıntı veya kuruluk, hangisi ile kararını verecekse ona bağlı olarak kalır.
4. Aybaşı durumundaki bir kadınla eşi, cinsel organların birleşimi şeklinde bir ilişki içinde olamazlar. Bu kesin haramdır. Bunun dışındaki beraberlikler her çeşidi ile mübahtır. Mübah olan bir işi yaparken de meni gelmesi, şehvetleşme gibi sonuçlar vebal doğurmaz. Allah’a emanet olun.