Gıybette helallik almak şart mıdır yoksa tevbe yeterli olur mu?
Gıybetin kefareti nedir? Nasuh bir tevbe yeterli mi, yoksa helallik almak şart mıdır? Bazı yerlerde gıybeti yapılan kişinin kulağına bu olay gitmişse helallik almak gerektiğini, aksi halde gerekmediğini okudum. Bu bilgi ne kadar doğrudur? Eğer helallik şartsa kendim gıybet yapmadığım halde gıybeti engellememişsem de yine o kişiden helallik almam gerekir mi? Ve hocam bir Müslüman gıybete bulaşmadan nasıl dertleşebilir, çünkü bazen insan çok doluyor, birilerine içini dökmek istiyor, en azından derdini paylaşmak istiyor. Bu dengeyi nasıl kurmalıyız?
Gıybet bir insan hastalığıdır. Gıybeti yapılan ile helalleşmek yegâne kurtuluşudur. Özellikle gıybeti yapan helallik talep edecektir. Kesin kurtuluş ancak böyle olur. Şüphesiz tevbe ve istiğfar ayrı bir şarttır. Helallik mümkün olmayan durumlarda ya da helallik talebinin ikinci bir fitne oluşturacağı pozisyonlarda istiğfara ve duaya sarılacağız.
Gıybet, vakit boşluğu, konu kısırlığı ve arkadaş çevresinin sorunudur. Bu üç şeyi toparlayınca gıybet sıkıntısını en azından asgari düzeye indirebiliriz. Allah yardımcımız olsun.