Faizden Kurtarılan Paranın Zekatı Nasıl Verilir?
Hocam benim faizden kurtardığım bir miktar param var, nisap miktarı düşüyor. Ben tevbe edip paramı almaya niyetlendim faizden. Ama yatırdığım zaman param altında olsaydı daha fazla kar edecektim bu da bir gerçek. Asıl sorum, paramı faizden kurtardıktan sonra faizsiz bir finans kurumuna yatırdıktan sonra, bunun zekatını nasıl hesaplayıp vereceğim? Bir de daha önceki paranın faizini nasıl hesaplayacağım? Yardımcı olur musunuz?
Zekâtın bildiğiniz gibi bir nisabı vardır. Yani nisab belli olduktan sonra her yıl zekât verilir. Bu nisab 81 gram altın veya onun bedeli olabilecek bir maldır. Elinizde o kadar mal veya daha fazlası varsa onu başlangıç kabul edin.
Bir yıl sonra (355 gün) elinizdeki mala bakın; nisabtan aşağı düşmüş ise zekât vermeyeceksiniz. Olduğu gibi duruyor veya arttı ise bütününün yüzde iki buçuğunu zekât verirsiniz. Daha sonraki yıllarda da aynı şekilde devam edersiniz.
Faiz olan bölüm için zekât verilmez. Çünkü o, yok sayılan bir maldır.
Malınızı hesaplarken de,
– Elinizdekiler,
– Bankadakiler (ilave görmüş halleri ile),
– Alacaklarınız,
– Ticaret yapıyorsanız satılık mallarınız hesaplanacaktır.
Toplamı belli olduktan sonra da sabit borçlarınız ve o ayki ödenecek tahakkuk etmiş faturalarınız elinizdeki maldan düşürülür. Kalan netin yüzde iki buçuğunu verirsiniz.
Allah’a emanet olun.