Ekmekte Oluşan Alkol ve Helal Gıda
Ben size yurtdışından yazıyorum. Araştırmalarıma göre (güvenilir kaynaklardan, buna labaratuvar da dahil) hamura katılan maya, hamurun kabarma yani mayalanma aşamasında, mayanın kendi içerisinde bulunan şeker etkisiyle, alkol üretiyor, yani hamura şeker ilave etmeseniz de mayanın kendi kimyasında olan şeker bu görevi yapıyor. Bu hamurdan elde edilen pişmiş 1 kg ekmekte yaklaşık 2 gram alkol bulunmakta. Bu durumda fırınlarda satılan ekmek dahil olmak üzere evde yaptığımız bütün hamur işlerinde alkol bulunmakta. Bunları yemek caiz mi?
Selamünaleyküm. Bu hassasiyetiniz pek güzel. Allah Teâlâ sizi de bizi de haramlardan ve neticede de cehennem azabından muhafaza buyursun. Ayağımızı kaydırmasın.
Ekmek başta olmak üzere pek çok gıdanın dinimiz açısından yenmesinde ve içilmesinde büyük sıkıntılar bulunmaktadır. Yalnız şu ana kadar mü’minler olarak bu hususta kati bir sonuca ulaşacak çalışmalar da ne yazık ki yapamadık. Verdiğiniz örnekte mesela, sorun olduğunu hepimiz biliyoruz ama ekmek gibi bir konuda çözüm üretmede sıfır düzeyindeyiz. Ortada bir şüphe var. Bu şüpheye karşı helali oluşturma imkânı yok. Bir de durum sizin zikrettiğiniz düzeyde yüzde yüz bir veri ile karşımıza çıkmıyor. Buradaki alkollenme, büfede satılan alkoldeki ile aynı mıdır? Bunu da netleştirebilmiş değiliz. Bu nedenle ‘ekmek haramdır’ diyemeyiz. Ama Avrupa’da satılan ekmekler daha kıtır olsun üzeri parlak olsun diye kullanılan domuz yağı nedeniyle ‘ekmek kesin haramdır’ diyebiliriz. İki durum arasında bir fark olduğunu umarım takdir etmişsinizdir.
Allah Teâlâ helal ile yaşamaya hepimizi muvaffak kılsın.