Borç ödeneceği zaman taksit farkı eklenip fazla para ödemek faiz mi?
Hocam, ev sahibi olmak için bir kooperatife girdim. Kooperatif yönetimi başlangıçta evin 70-80 bin TL’ye mal olacağını söyleyerek işe başladılar. Rakam daha sonra 90 bine çıktı. Ev tamamlandığında 119 bine mal ettiklerini belirttiler. İtirazlarımız olsa da yapacak bir şey yoktu. Yönetimdeki kişilerin art niyetten çok hesaplamada zafiyetleri olduğu kanaatindeyim. Tabii onlar yine de hak ediş olarak tabir edilen iş takibi nedeniyle karlarını aldılar. Ev bitiminde kalan borcumuz 51 bin lira idi. Bunu da senet yaparak toplamda 58 bin TL olacak şekilde taksitlendirdiler. Hamdolsun kimseyi zor durumda bırakmadan borcu ödedim. Sorularım şunlar:
1- 51 bin iken 58 bin olarak vadelendirilen borcun farkı faiz mi?
2- Yönetime senet dışı olan bir miktar borcum kaldı (1200 TL). Şu an kooperatif işlemleri bittiği için yönetim fesh edildi. Yönetim evi vaad ettikleri miktardan fazlaya mal ettiği için ödememem kul hakkına neden olur mu? Ödemem gerekiyorsa yönetimdekilere mi ödemeliyim? Ya da bu apartmanda oturanların ortak kullanımı için mi harcamalıyım? Benim düşüncem bu miktarın gerçek sahiplerine ulaşmanın imkânı olmadığından onlar adına yetimler yararına bağışlamak. Siz ne tavsiye edersiniz?
Önceki bir işlemden ötür sabit olan bir borcu ödemesi geldiğinde taksit farkı ile büyütmek faizdir, sizden alınan buna uyuyorsa faiz ödemiş oldunuz. O andaki maliyetler ve yapılacak ek yatırımlar gibi kalemler nedeniyle size tahakkuk eden miktar o kadar belirlendi ise o normaldir.
Kalan borcu oturduğunuz apartmana harcayabilirsiniz, daha uygun olacağını zannederiz. Bir vakfa da verilebilir ama birincisi daha iyi.