Ben 40 yaşından sonra İslam’ı yaşamaya başlamış birisiyim. Geçmiş namaz borçlarım epeyce var yani. Günlük 2 ya da 3 günlük kaza kılabiliyorum. İşim dolayısıyla bu kadar becerebiliyorum. Çalışırken ayrıca Kur’an-ı Kerim’den sayfalar ezberlemeye başladım. Normal namazlarımı aksatmıyorum artık. Bu kaza namazı kılmak için işten arta kalan zamanım çok az, 2-3 günlük kılıyorum. Biraz da Kur’an-ı Kerim ezberine vakit ayırıyorum. Ezber çalışırken de yapabiliyorum zor da olsa. Ama kaza namazlarından dolayı ne yapmalıyım? İzlediğim yol doğru mu?
Yolunuz mübarek olsun. Ne mutlu size; Allah’ın azabı ile karşılaşmadan mağfireti ile buluştunuz. Sizi defalarca tebrik ederim. Büyük bir nimetle karşılaşmış bulunuyorsunuz.
Size tavsiyelerim şunlardır:
1- Kesinlikle Allah Teala’nın size olan nimetinin kıymetini bilin. Adeta ölümden döndünüz. Şeytan sizi yıldırıp bıktırmaya çalışacaktır. Sakın ona aldırmayın. Bir kere kurtuldunuz, geri çevirecek ayak kaymalarına, yalpalamalara sakın aldırış etmeyin.
2- En büyük hedefiniz, dönüş heyecanını kaybetmemek olmalıdır. Yani siz, üzerinizde Allah Teala’ya ödenmek üzere şu kadar namaz borcu olduğunu bilin, boyun büküklüğünüz devam etsin, gerisi çok kolaydır.
3- Baliğ olduğunuz günden itibaren, zamanını hatırlamıyorsanız on beş yaşından itibaren kılamadığınız namazları hesaplayın. Mesela iki bin sabah namazı, iki bin iki yüz öğlen namazı gibi. Toplam borcunuz belli olunca kendi kendinize azmedin. Ben her fırsatta kaza kılacağım deyin. Ve bunu tatbik edin; bir yerde iki sabah namazı kılın. Sonra iki öğlen, Üç akşam kılın.
Sadece farzları ve vitri kılmanız yeterlidir; sünnetleri kılmayın. Böyle devam edin. Daha sonra, ömrünüzün yetip yetmeyeceğine aldırmayın. Yeter ki heyecanınız eksik olmasın.
4- Kur’an’dan ezberlemeye kendinizi zorlamayın. Namaz kılacak kadar bilmeniz şimdilik yeterlidir. Onun yerine aşırılığı olmayan bir ilim meclisi dersine katılın. Fıkıh öğrenin. Çokça dua edin. Ailenizin üzerine düşün. Çocuklarınızı ihmal etmeyin.
Allah yolunuzu açık etsin. Sevinin, iyi yoldasınız.