Alimlerimiz 8 saat uyumayı ve bu 8 saatin içinde de 1 saat öğle uykusunu tavsiye ediyorlar. Ama ülkemizde öğrenciyseniz veya çalışıyorsanız öğle uykusu mümkün değil. Yaşadığım yerden örnek verecek olursam, sabah namazı 4.30’da, 3.00’da teheccüte uyansak saat 5.00’da cemaatle namazı kılsak ve işrağa kadar da ibadetle geçirsek zaten o saatten sonra iş/okul hayatı başlamış oluyor veya uyumaya vakit kalmıyor. Yani 8 saat uyumak neredeyse imkânsız. Yatsı namazının bitişi zaten saat 11.00’ı buluyor. Bu durumda ne yapmamızı tavsiye edersiniz?
Gece ibadeti nafile ibadetlerden biridir. Özellikle bilmeniz gerekir ki, genç veya ihtiyar mü’minin öncelikle hedefi haramlardan korunmak ve farzları eda etmektir. Nafileler ise adeta bir yarış pisti gibidir. Ne kadar nafile yapabilirsek o kadar ecrimiz olacaktır.
Gece teheccüdü en mühim nafilelerden biridir. Keşke her mü’min kaçırmasa diyebileceğimiz bir ibadettir. Sizin bir genç mü’min olarak kıvamında bir mü’min olmanız ise teheccüd ibadetinden daha önemlidir. Sağlıklı yaşamanız, dik durabilmeniz teheccüdden önemlidir. Teheccüdün önemli olması diğer bir önemliyi ihmal etme nedeni olmamalıdır. İtidalli bir kulluk hayatı yaşamalıyız. Şöyle yapmanızı tavsiye ederiz:
a- Yedi saat uyku uyumanız normaldir. Yedi saat uyuyamıyorsanız öğlen üzeri bir nebze dinlenebilirsiniz. Bu da ayrı bir sünnet olur. Sabah namazından sonra da dinlenmeye devam edebilirsiniz.
b- Uykunuzu sağlıklı bir uykuya dönüştürebilmek için yeme düzeninizi iyi ayarlamalısınız. Yedi saat ve sağlıklı bir uyku hedefiniz olsun.
c- Uzun kış gecelerinde veya günlük programınızın uygun olduğu zamanlarda teheccüde kalkın. Teheccüd sizi günlük zorunlu işlerinizden alıkoyacak veya pasif duruma getirecekse şimdilik teheccüdü erteleyin. Önceliğiniz haramlardan korunmak, farzları eda etmek ve mü’min kimliğinizle ayakta durmak olsun.