Ticari bir olay

Çok kıymetli hocam, ticari bir vakıa; 1.toptancı, müşteri ve 2.toptancı var. Müşteri, 1.toptancıya bir liste mal yazdırıyor/sipariş ediyor, toptancı da tutarının 2000 lira olduğunu söylüyor, müşteri de tamam bunları bana getir diyor. (tabi peşinat falan yok) Bir zaman sonra (henüz 1.toptancı malları getirmeden) 2.bir toptancı geliyor ve müşteri bir şekilde (aralarındaki samimiyetten ötürü) böyle bir sipariş verdiğini ve fiyatının 2000 lira olduğunu söylüyor. 2.toptancı da “sana yüksek fiyat söylemiş, 1450 liraya ben getirebilirdim” deyince, müşteri “ya tamam öyleyse sen bana getir ben ondan siparişi iptal edeyim” diyor. Şimdi 2.toptancı da soruyor “ben yanlış bir şey mi yaptım acaba.
لا يبيع الرجل على بيع أخيه hadisine ters mi düştüm? Hocam buradaki hâdisede ğabn-ı fahişten bahsedilebilir mi ki dolayısıyla tek taraflı fesh hakkına sahip olsun müşteri? Yoksa لا يبيع الرجل على بيع أخيه hadisine ters mi düştü? Bir başka ifade ile لا يبيع الرجل على بيع أخيهhadisinde yasaklanan hangi tür alışveriş ve ğabn-ı fahiş tam olarak nedir? Hocam hakkınızı helal edin, belki zamanınızı aldım/alacam..

Hadisi şerif, tam anlamıyla Anadolu’daki ‘pişmiş aşa su katmak’ deyimini yansıtmaktadır. İkinci toptancının yaptığı da budur ve doğru değildir. Alıcının siparişini iptal etmesi ise mümkündür. Eğer o iptal ettikten sonra ikinci toptancı fiyat verseydi bir sakıncası olmazdı. Allah’a emanet olun.

anlaşmadini sorularfesh etmekfetvaticaret
Yorumlar (0)
Yorum Ekle