Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı teravihten sonra kılınır.
Yirmi rekat olan teravih namazı her iki rekatın sonunda selâm verilerek kılındığı gibi, dört rek`atta bir selâm verilerek de kılınır. Her iki durumda da namaza devam edilir ve yirmi rek`at tamamlanır.
İki Rek`atın Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı
Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.
Namazı kıldıracak imam:
“Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.
İmamın arkasında kılan cemaat de “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.
Bundan sonra imam ve cemaat gizlice “Sübhaneke”yi okur. Sübhaneke`nin okunması bitince (cemaat ayakta başka bir şey okumaz, sadece imam Fatiha`yı bitirince gizlice “amin” der.) İmam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rek`ata kalkılır.
Burada yine imam gizlice besmele, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaparak oturulur.
Bu oturuşta imam ve cemaat Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ile Rabbena âtina… duasını okuyarak selâm verirler. Böylece iki rek`at kılınmış olur.
Ayağa kalkılarak tarif ettiğimiz şekilde ikişer rek`at kılınmaya devam edilerek yirmi rek`at teravih namazı tamamlanmış olur. Bundan sonra üç rek`atli vitir namazı da cemaatle kılınır.
İki Rek`atın Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı
“Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” diyerek niyet edilir ve aynen sabah namazının iki rek`at sünneti gibi kılınır.
Yirmi rek`at tamamlanıncaya kadar ikişer rek`at kılınmaya devam edilir, teravih bitince de vitir namazı kılınır.
Dört Rek`atın Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı
Namazı kıldıracak imam ve cemaat yukarıda tarif ettiğimiz gibi niyet ederek iftitah tekbirini alır ve ellerini bağlar. İmam ve cemaat gizlice Sübhaneke`yi okuduktan sonra (Cemaat başka bir şey okumaz) İmam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeler yapılarak ikinci rek`ata kalkılır.
Burada imam gizlice Besmele`yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rek`atın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat Ettehıyyatü, Allahümme salli ve Allahümme bârik`i okur ve üçüncü rek`ata kalkarlar.
Üçüncü rek`atın başında hem imam, hem de cemaat gizlice sübhaneke`yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sûre okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rek`ata kalkarlar.
İmam gizlice Besmele`yi, açıktan da fatiha ve bir sûre okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.
Bu oturuşta da imam ve cemaat Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ile Rabbenâ âtina… duasını okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rek`atı kılınmış olur.
Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rek`at kılınmaya devam edilir. Beş defa dört rek`at kılınınca yirmi rek`at teravih namazı tamamlanır.
Sonra da yine cemaatle vitir namazı kılınır.
Dört Rek`atın Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı
“Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” diye niyet edilir ve aynen ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Aradaki fark sadece niyetin değişik olmasıdır. Böylece dörder rek`at kılınarak yirmi rek`at tamamlanır. Bunun peşinden de vitir namazı kılınır.