Hocam, ben Şafii mezhebine bağlıyım. Bende hem abdest hem namazla ilgili ve de temizlenmeyle ilgili vesveseler mevcut.
-Namazla ilgili olanı Şafii mezhebine göre Fatiha’da tek harfin yanlış okunması namazı bozuyor. Ben de bu nedenle Fatiha’daki her bir ayet üzerinde fazlaca titizlik yapıyorum. Mesela bir dat harfi için 4-5 defa veladdallin dediğim oluyor. Yani sözün özü kıraatleri mahreç adına tecvid adına çok tekrarlıyorum. Ayrıca bu durum namazın sıhhatine de bir engel olur mu?
-Temizlik hususunda özellikle idrardan sonra gelen vedi nedeniyle sürekli iç çamaşırıma bakma müptelası oldum. Her tuvaletten ve abdestten sonra namaza duruncaya dek sürekli iç çamaşırıma bakıyorum acaba bir sıvı geldi mi diye? Şafi mezhebi, Hanefi mezhebine göre el içi avuç ayası gibi genişlik tanımıyor, bir damla dahi olsa o yerin yıkanması gerek ya da o çamaşırın değiştirilmesi. Hatta bu yüzden Hanefi mezhebine dahi geçmeyi düşünmedim değil. Ama Şafii mezhebinin de bazı avantajları var, bu yüzden geçmedim.
-Ayrıca benim midemde fazla gaz var galiba. O derce sesler çıkıyor ki bazen acaba bu mide uğultusu gazı mı yoksa yellendim mi diye şüpheye çok düşüyorum. Çoğu kere herhalde yellendim diye abdest alıyorum. Bu hem namazda hem de abdestte çok oluyor. Hatta bazen normal zamanda midede tık yok abdeste kalkıyorum midem gaz bombardımanına dönüyor. Hocam en çok beni meşgul eden bu üç vesveseye karşı ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Selamünaleyküm. Bir kere doktora görünmeniz gerekir. Hem dahiliyeci hem de psikriyati bölümüne görünün.Ondan sonra da Şafii mezhebi veya başka bir mezhebe göre yanlış yaptığınızı bilin. Gereksiz yere kendinizi meşgul etmişsiniz. Bilerek damlatmadıkça, bilerek gaz kaçırmadıkça namazınız bozulmaz. Kur’an’ı da hafız olmadıkça o şekilde okumanız sizden beklenmez. Gereksiz yere eziyet etmeyin kendinize.