Selamunaleyküm. Sayın Hocam sizlere daha öncedende bir sorum olmuştu. 5 Yaşında 3 Yaşında Kızlarım ve 1 yaşında özürlü bir oğlum var. Çocuklarımı İslamın çizdiği yolda gidebilmeleri için uğraşıyorum. 5 yaşındaki kızım geçen sene kuran öğrendi ve 1 hatim yaptı. Bu senede ezber yapsın diye tekrar gönderiyorum aynı yere. Ama ilk okul dönemi seneye geliyor. Bu çocuklarımızın Eğitimlerini sadece yaz tatillerine sığdırmak istesek bile sıkıntı olacağı kanaatindeyim. Annesi ile oturup konuştuğumda, “Tamam Hafızlığa verelim diyor” ama başka çocuklardan geri kalacak telaşıda herzaman beynini kemiriyor. Sizce bir çocuk ilk olkula gidip daha sonramı dinini tam anlamı ile öğrenmeli? Yoksa okul öncesi ve sübyan medeselerine şimdiden girmesi faydalımı olur? Bizler ailesi olurak çocuklarımızın ahlaki açıdan eğitimini evde yapmak için uğraşıyoruz. Ama Kuran okuyalım dediğimiz zaman okumak istemediğini beyan edip tepki veriyor. Neyi nerede yanlış yapıyoruz? Allah a emanet olun.
Selamünaleyküm.
BİR: Çocuğunuz sizin cihadınızdır; emretmekle, bir yere göndermekle bitirebileceğiniz bir iş olarak görmeyin onu. Bir yıl iki yıl sürecek diye de hesaplamayın. Bu bir cihattır; ya siz ya da o ölünce biter bu cihat.
İKİ: On iki yaşından önce hafız olmak çok nadir çocuk için mümkündür. O nadirler içinden de çok azı onu muhafaza eder.
ÜÇ: Hafız yapmak başka şey Kur’an ehli olarak yetiştirmek başka şeydir. Bu ikisini ayırarak yola çıkın.
DÖRT: Sizin en önemli göreviniz, çocuk baliğ oluncaya kadar ona bir tavuk civciv muamelesi yapmayı becerebilmenizdir. O vakte kadar ne okula güvenin ne de medreseye, kendinize güvenin. Bu da şu demektir:
a- Siz ve annesi söz birliği içinde olcaksınız, sizde fikir ayrılığı görmeyecek çocuk.
b- Çocuğu sevginizle kendinize bağlı tutacaksınız. Sizden ve evden nefret ettirmeyeceksiniz. Ne şımartın ne de küstürün.
c- Çocuğu evhamlı ve liberal akraba ve çevreden koruyacaksınız.
d- İnatlaşmasını gerektirecek taktikler uygulamayacaksınız.
e- Çocuğun oyun ve dinlenme hakkını kısıtlamayacaksınız.
BEŞ: Asla ama asla çocuğunuzu başka çocuklara kıyaslamayın. Filanca çocuk şu yaşta bunu ezberlemiş gibi bir kıyaslama ile çocuğu batırırsınız. Her çocuk kendi başına bir dünyadır.
ALTI: Siz annesi ise meselelerinizi konuşun, birbirinizi ikna edin ama muhakkak bir istişare ettiğiniz büyüğünüz olsun. Ağır ve uzun kararları tek başınıza vermeyin.
YEDİ: Okula da verin çocuğu, bir Kur’an mualliminin önüne de oturtun. Çocuk, onunla ilgili incelikleri bilen bir ailede her iki yükü de kaldırır. Birini alıp diğerini atmanız gerekmiyor.
SEKİZ: Acele etmeyin, sabredin, dua edin, samimi olun, tavırlarınızla dilekleriniz arasındaki çelişki melekleri güldürmesin. Sabredin en az dokuz yüz elli yıl sabretmeniz gerekir, en az…