Namaz kılarken, kıldığımız namazın farkına varabiliyor muyuz acaba? İşte Onlar nasıl namaz kılıyorlardı. Peygamberimiz Hz.Muhammed nasıl namaz kılıyorlardı. Yazıyı okuyup birkul nasıl namaz kılmalı öğrenelim.
Efendimiz bana “Bu gece ben Rabbime ibadet edeyim.” dedi. Kalkıp abdest aldıktan sonra namaza durdu ve o kadar ağladı ki gözyaşlarından eteği ıslandı. Oturduktan sonrada ağlamaktan sakalından yaşlar damlıyordu. Secdede de o
kadar ağladı ki gözyaşları ile yer ıslandı. Bilal gelip onu namaza çağırdı ve ağladığını görünce: “Ya Resûlallah, Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışladığı halde niçin bu kadar ağlıyorsun?” dedi. Efendimiz: “Ben şükredici bir kul olmayayım mı?” dedi. Hayât-üs Sahâbe 564.
Ebû Yala, Âişe (RA) dan: “Efendimiz namaz kıldırırken çok kere ağlama sesini işitirdim” buyurdu.
Hz. Âişe (r.a.) “Resûlullah (a.s.) bizimle konuşuyordu. Namaz vakti gelince bizi tanımadığını söyledi. Bu, Allâh’ü Teâlânın büyüklüğü karşısında, kendinden geçmesi ve yüce Allaha muhabbeti ve tutkunluğu sebebiyle idi” buyurdu. Niçin Namaz 57; Kimyayı Saadet 138.
Ebû Dâvud, Mutarrif tarikiyle Mutarrifin babasından “Efendimizi namaz kılarken gördüm. Ağlamaktan dolayı göğsünde değirmen taşı gibi bir ses duyuluyordu” H.Sahabe 565.
Resûlullah namaz kılarken, göğsünden kaynayan buhar kazanının fokurtusuna benzeyen bir fokurtu işitirlerdi Niçin Namaz 96.
Rabia-i Edeviyye namaz kılıyordu, bir kamış parçası gözüne battı, namazdan çıkıncaya kadar bunun farkına varmadı. T.Gafilin.
Resûlullah, kıyamda sureleri okurken uzun okurdu ki ayakları şişerdi. Sonra rükûda, ondan sonrada secdede o kadar kalırdı ki görenler onu vefat etti sanırdı” Niçin Namaz 97.
Hz Ali’nin vücuduna isâbet eden bir ok parçasını, ağrının şiddetine Hz Ali tahammül edemediği için tabipler alamazlar. Hz. Ali, iki rekât namaza durur ve o namazda iken tabipler ok parçasını çıkarırlar. Hz. Ali’nin haberi bile olmaz. Hz. Ali s. 136
Hz. Ali namaza kalktığı zaman adaleleri titrer rengi sararırdı. Sait bin Cübeyr anlattı “Tâif’te İbni Abbas’la beraberdik. Müezzin ezan okumaya başlayınca, İbni Abbas (RA) ağlamaya başladı. Tenbih-ül Gâfilin
Ebû Nuaym, Abdullah İbni Ömer’den “Babamın arkasında bir sefer namaz kıldığımda ağlama sesini üçüncü safın arkasından duyuyordum” H. Sahabe 565.
Hatem (RA) Bir defa cemaati kaçırmıştı, bazı arkadaşları ziyarete geldiler. Onlar gelince ağladı ve şöyle dedi “Bütün çocuklarım tümden ölseydi, bana bu cemaati kaçırmaktan daha hafif gelirdi” T.Gafilin.
Müslim Bin Yaser “Ben namaz kıldığım zaman (yâni kılarken) konuşabilirsiniz. Sizin konuşmalarınızı duymam” T.Gafilin.
Süfyan bin Uyeyne “Bir kimse sağında kim olduğunu, solunda kim bulunduğunu düşünürse, onun namazı yoktur” Tenbih-ül Gâfilin 579.580.581.582.583
İbni Mesut namaza kalktığı zaman evdekiler: “Susun, Abdullah namaz kılacak” derlermiş. Oda “İstediğinizi konuşun. Ben namazda iken konuştuklarınızı duymuyorum” dermiş. N. Namaz 97.
Resûlullah, namazda sakalı ile oynayan birini görünce “Eğer bu adamın kalbi korksaydı, âzâları da korkardı.” buyurdu. İbrahim En Nehâ-i El İnşirak sûresinin “izessemê-ü şşekkat” ayetini işittiğinde çene kemiklerinin sesi duyulacak derecede titredi. İhyâ-u Ulumiddin C. 1. S: 494–495.
Mü’min huşu içinde bir namaz kıldığında, o namaz günahlarını yakıp mahv ettikten sonra âhirette günahlarından temizlenmek üzere cehennem ateşine girmez Cennetin Anahtarı S: 35.
Namazda acele edenler için Resûlullah (a.s.) “Hırsızlık yönünden insanların en kötüsü; namazlarından çalanlardır” buyurdu. Tenbih-ül Gafilin
Cafer-i Sadık (r.a.) namaz kılarken kendinden geçip, düştüğü olurdu. R.Ansiklopedisi Caferi Sadık Maddesi; İslam Âlimleri Ansiklopedisi, C.S.M.
Halid-i Bağdadî’nin talebesi İbni Abidin “Namazın tahiyyâtında, Esselâmü aleyke eyyühen nebiyyü… okurken, Resûlullah Efendimizi baş gözü ile görmezsem, o namazı kaza ederim” derdi. R.Ansiklopedisi, Halid-i Bağdadi Maddesi
Hz. Ömer, yarasından kanlar akarken bile namazını terk etmemiş. Hendek savaşında yaralanan Sad Bin Rebi (r.a.) kanlar akarken namaza başlamış ve vefat etmiştir. S.N.N.Kalkılır. 52.