Selamünaleyküm hocam. Müceddid kimdir? Bir dönem içerisinde birden fazla müceddid gelir mi? Bir zâtın müceddid olması için illa âlim olması gerekir mi? Müceddid olan biri nasıl tanınır? Bazı cemaat müntesipleri kendi hoca veya liderlerini müceddid hatta Mehdi olarak görebilmektedir. Bu bağlamda yakın tarihimizde müceddid olarak bilinen veya bilinen zâtlar var mıdır?
Aleykümselam. MÜCEDDİD, mü’minlerin üzerindeki gaflet külünü uçurmak için Allah Teâlâ’nın gönderdiği bir kuludur. Müceddidin dine getireceği bir yenilik yoktur, olamaz da. Din eskimediği için dinin yenilenebilecek bir bölümü yoktur. Din taptazedir. Eskiyen, üzeri küllenen mü’minler olur. Allah’ın bir kulu da o külleri savurur böylece de din hayatın içinde yenilenmiş gibi olur. Olan ve olacak olan da budur. Kimin müceddid olduğu ise o müceddidin ölmesinden sonra anlaşılabilir. Üzerinden zaman geçmeden bir insanın yaptığı işlerin neye mal olduğunu tespit etmek zordur. Müceddid yapacağını yapar, üzerinden geçen yıllar o yapılan işlerin hayatın içinde nereye oturduğunu gösterir. Geriden gelenler de, o kişinin yaptığı işlerin bir tazeleme, kül savurma oludğunu anlar. Böylece de o kişinin müceddidliği kişisel bir kanaatle değil toplu kanaatle ortaya çıkmış olur. Ömer bin Abdülaziz rahmetullahı aleyhte böyle olmuştur.
Bazı grupların kendi büyüklerini müceddid olarak göstermelerini ise sadece bir taassup olarak adlandırabiliriz. O müceddid adayı bir kere buna karşı çıkıyor olmalıdır. Dinini değil kendini yenileyen birinden müceddid mi olur?