Hocam, selamünaleyküm. Bizim buralardan bildiğim kadarıyla ülkemizin genelinde düğünlerde damat ve gelin bir arada bulunuyor takı merasimi vs için, bu doğru mudur? Değilse nasıl olmalıdır?
-İslami düğün nasıl yapılır sorusuna verdiğiniz cevabı okudum ama kafama bir şey takıldı. Cevabınızda düğünde kadınların ve erkeklerin ayrı yerlerde durması gerektiğini,hatta perdeyle ayırmanın yeterli olmadığını söylemişsiniz. Fakat baktığımda Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaptığınız konferanslarınızda, sohbetlerinizde(genel itibariyle) kadınların ve erkeklerin aynı salonda olduğunu (kadınların arkada, erkeklerin önde veyahut kadınların sağda erkeklerin solda olduğunu) görmekteyiz. Burada bir çelişki yok mu? Düğünlerde de yapılacak olan toplanılıp okunacak Kur’an tilavetini dinlemek, yapılacaksa bir hocaya sohbet verdirmek ve yemek ikramı varsa yiyip dağılmaktır. Sonuçta İslami düğünde kadın erkek karışık oyunlu eğlence yapmayı tabi ki düşünmüyoruz ve doğru bulmuyoruz. Hocam, sorum kesinlikle tenkit amaçlı değildir.Sadece kafama takıldı sormak istedim.
Aleykümselam. Dikkatiniz için teşekkür ederim.
Gittiğimiz yerlerdeki bu sıkıntının mesuliyeti şüphesiz bizde de vardır. İstanbul’dan kalkıp gittiğimiz bir şehirdeki salonu düzeltmemiz tahmin edersiniz ki elimizde olmayacaktır.
Şunu da belirtmekte yarar vardır:
Bir salondaki konuşmayı dinleme ortamı ile düğün ortamı aynı değildir. Düğün dinleme değil tanışma, konuşma yeridir.
Her şeye rağmen, içimizi boğuk duruma getiren bir meseleye değindiniz; bu da hâlimizi gösteren bir işarettir. Size teşekkür ederim, doğruyu söylediniz. ‘Gerçeğini yapamıyorsak yerimizde oturalım’ şeklinde de düşünebiliriz meseleyi. Allah’a emanet olunuz.