Hz. İlyas, Hz Hızır ve Hz. İsa (Aleyhimüsselam)'dan bahsediliyor. Hz. İdris ve Hz.İlyas (as) niçin göğün katlarına çekilmiştir?

Birinci Mektup’ta hayat mertebelerinden bahsederken,. Hz. İdris, Hz. İlyas, Hz Hızır ve Hz. İsa (Aleyhimüsselam)’dan bahsediliyor. Hz. İdris ve Hz.İlyas (as) niçin göğün katlarına çekilmiştir?“(Ey Muhammed)! Kitapta İdris’e dair söylediklerimizi de an. Çünkü o, dosdoğru bir peygamberdi. Onu yüce bir yere yükselttik.” (Meryem, 19/56-57).İdris (a.s) hakkında nâzil olan diğer iki ayet-i kerime şu anlamdadır:“(Ey Muhammed)! İsmail, İdris, Zü’l-kifl hakkında anlattığımızı da an; onların her biri sabredenlerdendi. Onları rahmetimize kattık. Doğrusu onlar iyilerdendi.” (Enbiyâ, 21/85-86).İdris (a.s) hakkında indirilen bu ayetlerden onun; peygamber, dosdoğru, yüce bir mevkie yükseltilmiş, sabırlı, Allah’ın rahmetine kavuşmuş ve iyilerden olmak gibi niteliklere sahip olduğu görülmektedir. O mevkii neden çıkarıldığı hususunda ayet ve hadislerde bir sarahat olmadığı için tam bir izah yapmak mümkün değildir.“(Hz. İlyas) milletine; “Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Yaratanların en iyisi olan, sizin de Rabbınız önceki babalarınızın da Rabbi bulunan Allah’ı bırakıp da Ba’l putuna mı taparsınız?” demişti.” (Sâffât, 37/124-126).Ayet-i Kerime’de geçen “Ba’l” o kavmin tapındığı putun ismidir. Oturduğu şehirlerinin ismi “Bek” olan bu halkın, tapındıkları puttan dolayı şehirlerinin isminin “Ba’lebek” olduğu rivayet edilmektedir.Rivayete göre Hz. İlyas (as) İsrailoğullarına Hızkil (a.s)’dan sonra gönderilmiştir. İnsanları Allah’a imana çağıran Hz. İlyas (as), kavminin Ba’l putuna tapmamasını emretmiştir. O bölgenin kralı önce iman etmesine rağmen daha sonra irtidat ederek Hz. İlyas (a.s)’ı öldürmeye kalkmıştır. Hz. İlyas (as) yedi sene kadar dağlarda bayırlarda dolaşmış, insanları Tevrat’ın emirlerine davet etmiş, iman etmemeleri üzerine, o beldeye üç yıl hiç yağmur düşmemiştir. Daha sonra Hz. İlyas (as)’ın duasıyla yağmur yağmasına rağmen yine İlyas (a.s)’a iman etmemişlerdir.Kendisinden sonraki Benûisrail peygamberlerinden Kur’an’da ismi zikredilen Elyasa (a.s)’ı Hz. İlyas (as) yetiştirmiştir. Rivayete göre kavminin imansızlığına kızan İlyas (a.s), Allah Teâlâ’dan kendisini gökyüzüne kaldırması için dua etmiş, bunun üzerine belirlenen bir yerde yanında Elyasa (a.s) da varken gökten gelen ateş gibi bir ata binip havalanmış, nübüvvet simgesi olarak da aşağıda kalan Elyas’a hırkasını atmış ve semâya refedilmiştir.Ancak şurası unutulmamalıdır ki bu rivayetler İsrailoğullarının Tevrat kökenli rivayetleridir. İşin doğrusunu en iyi Allah bilir (İbn Kesîr, Tefsiru’l Kur’ani’l Azîm, VII, 31). İbn Ke­sir, İsrâiliyâttan olan bu rivayetlerin bütünüyle yalanlanamasa da sıhhatinin çok uzak bir ihtimal olduğunu söyler. (el-Bidâye, 1,338.) 

hz hızır ve hz. isa (aleyhimüsselam)'dan bahsediliyor. hz. idris ve hzilyas (as) niçin göğün katlarına çekilmiştir?hz. ilyasidris (a.s) hakkında nâzil olan diğer iki ayet-i kerime
Yorumlar (0)
Yorum Ekle