Selamünaleyküm hocam. Ben Hanefi mezhebini uygulayan bir kimseyim ayrıca şafii mezhebine mensup insanlara imam hatiplik yapmaktayım (batmanbölgesinde) şafii mezhebinde imama uyma şartları nasıldır? Yani şöyle bir uygulama var mıdır? Sünnet (teravih) namaz kılan bir imama farz (kaza veya vaktin yatsı) namazı kılacak olan bir kimse uyabilir mi? Diğer bir sorum cuma namazlarında zuhru ahir adıyla kılınan namazı burada cemaatle kılıyoruz bazen. Buna gerek olmasa bile ben fitneye sebep vermemek adına kıldırıyorum. Benim bu namaza cuma namazının son sünnetine niyet ederek kılmam doğru olur mu? Ya da benim de cemaatin kıldığı namaza niyet etmem gerekir mi? (elimde olan kaynaklarda kalbimi mutmain kılacak bir cevap bulamadım) bu konuda bana yardımcı olursanız şimdiden Allah razı osun.
Selamünaleyküm. İmamın niyeti ile ona uyanın niyeti arasındaki fark konusunda Hanefi mezhebi uleması ile Şafii ulemasının başını çektiği diğer ulema arasında fark vardır. Şafii ulemasının görüşüne göre niyet farkı imamla ona uyan arasında sorun değildir. Namaz, imama uyuldukça niyetler ne kadar farklı olursa olsun caizdir. Hanefi ulemasının görüşüne göre ise mesele şöyledir:
a- Nafile kılan biri farz kılan bir imama uyarın ve kıldığı nafile sahihtir.
b- Farz namaz kılan biri, nafile kılan birine uyamaz.
c- Farz kılan bir imama, başka bir farza niyet edecek biri uyamaz. Farzlarda aynı namaza niyet etmek gerekir. Mesela akşamı kılmayan biri, yatsıyı kılan birine uyamaz.
Sizin durumunuza gelince, sizin peşinizdekiler Şafii mezhebinde iseler, onlar açısından bir sakınca olmayacağı için siz imamlığınıza devam edin. Allah yardımcınız olsun.