Selamünaleyküm. Hocam ben ve eşim devlet memuruyuz, çalışıyoruz. Yaklaşık 4000 TL maaş alıyoruz. Aldığımız maaşın tasarrufu ve tasaddukunda sık sık problemler yaşıyoruz. Örneğin eşim, ailesi fakir olan yeğenlerimin okul ihtiyaçlarını karşılamama karşı çıkıyor; “Hakkım haram olsun!” veya “Çocuklarımın rızkını öyle kafana göre dağıtamazsın!” diyor. Bir diğer problem de eşimle evlendiğimde kendisi çalışmıyordu. İşimde ilerlemem ve mutlu bir yuva için bende zaten çalışan istemiyordum. Evlendikten bir kaç yıl sonra eşim memurluk kazandı. Çift maaşlı olmamız birçok maddi sıkıntılarımızı rahatlatmasına rağmen aile huzurumuza hiçbir bir katkı sağlamadı. Sık sık kavga ediyoruz. En çok da eşimin; “Seni ben kurtardım, sen bir halt değildin, ben seni adam ettim, ben zengin ettim” gibi lafları zoruma gidiyor. Kaç kere boşanmanın eşiğine geldik sırf bu sözleri yüzünden! Çalışmayı kendisi istiyor. Halbuki çalışmasına katlanan, hayallerinden kariyerinden ödün veren ben oldum. Sayın Hocam/hocalarım genel hatları ile problemim böyle… Bu ve benzeri ailevi problemlerin ışığında sizlere sorum şudur:
1) İslam hukukunda çalışan eşlerin birbirleri üzerindeki hakları nelerdir? (kayyumluk ya da eşitlik bağlamında)
2) Aile gelirlerinin tasarruf ve tasaddukunda kocanın yetkisi nedir?3) Benzer bir soruyu eşim sorsaydı cevabınız nasıl olurdu? Mümkünse soruları önce kuran ve sünnetteki delillere göre daha sonra günümüz şartlarına göre cevaplarsanız memnun olurum. Teşekkür ederim efendim…
Selamünaleyküm. Nasıl herkes kendi namazını kılıyorsa ailede de herkes kendi parasını harcar. Eşiniz size katkı yapmak zorunda değildir. Sizin harcamalarınızı muhasebe etmek de onun hakkı değildir. O, evdeki giderlerin makul şekilde karşılanmasından ötürü konuşabilir. Evde bir sıkıntı yoksa konuşmaya hakkı yoktur. Nikah akdi esnasında çalışacağını söylemiş ve siz de kabul etmedi iseniz eşinizin çalışması uygun değildir. Böyle şeylerin konuşulması da mümin bir ev için hiç yakışıklı değildir.