Devre mülk satışında çalışmak, bu işten elde edilen kazanç helal midir? İş kısaca şöyle hocam; satılan tesisin örnek iki dairesi yapılmış, gerisi inşaat halinde, insanlara o biten kısım gösteriliyor ve satılıyor, şu tarihte bitecek ondan sonra senede aldığınız 15 günlük dönem sizin bu devre mülk satışı bir de otel satışı var, o da 6 yıllık, yılda bir hafta oluyor. Otel komple bitmiş, devre mülk inşaattan satılıyor. Böyle dönemlik satış caiz mi? Bir de inşaat halinde topraktan satmak yani ortada ev yokken satmak caiz mi? Mesela aileyi tesise ben getirdim, ben tanıtım yapıp ben gezdiriyorum ama satışı fiyat konusunu müdür gelip konuşuyor, buna oyun diyorlar, sebep olarak da “bir insan psikolojisi olarak bunun daha üstü müdürü, patronu vardır o daha çok indirim yapar gibi bir düşünce olduğu için satışı fiyat kısmını bilsek bile biz değil de ikinci bir kişi geliyor, o yapıyor” eğitimlerde bunlara “game” yapıyoruz diyorlardı. Bu bir satış taktiği gibi geldi bana ama dinen hüküm nedir?
Evet, tam anlamıyla çağdaş bir ticaret şeklini tarif ediyorsunuz. Bu da mü’min bir kalp için sıkıcıdır. İlke olarak şunu söyleyebiliriz:
İleride teslim edilmek üzere bir inşaat için sözleşme yapılabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Verilen sözlere sadık kalındıktan sonra bu helal bir ticarettir. Devre mülk olması da bir daireyi mesela on kişinin belli zamanlarda kullanmak üzere ortak olarak satın almaları demektir. Bunda da bir sakınca olmayabilir. Satışı müdürün yapması, sizin buna yetkili olmamanız da sorun oluşturacak bir uygulama değildir.