Selamünaleyküm Hocam. Annemde 2006 senesinden bugüne kadar ellemediği 90 gr civarı bir altın varmış, bu altınların hiç zekâtı verilmemiş. Ben de ailem ile yaşayan evli olmayan bir gencim. Üniversiteyi amcamın borç olarak verdiği yardım ve devletin öğrenci kredisi ile okudum. 2012 üniversitem bittiğinde toplamda 9000 TL civarı bir borcum oldu. Benim veya ailemin eline para geçtikçe birlikte ödeyeceğiz. Bu bilgilere binaen;
1-Bugüne kadar olan tüm zekât borçlarımızı vermek istiyorum, nasıl hesaplamalı ve nasıl bir yol izlemeliyim?
2-Bu zekât borcunu altını bozdurarak veya cepten nakit olarak vermek bir fark yaratır mı?
3-Örnek; Bir seneninkini altından verirsek altının gramajı düştüğünden dolayı diğer senelerinki ne olur veya borçtan dolayı hiç vermemiz gerekmiyor mu? Nasıl hesaplamalı ve nasıl bir yol izlemeliyim. Allah sizden ve ekibinizden razı olsun.
Selamünaleyküm. Annenizin zekât borcunu sizin vermeniz zorunlu değildir. Vermeniz için o size yetki verir ve siz de verirseniz iki yönlü bir sevap kazanmış olursunuz.
Altının zekâtını altının kendisinden verebileceğiniz gibi parayla değerini de verebilirsiniz. Altının kendisinden zekât verdiğinizde 81 gramın altına düşerse öbür sene zekâtı gerekmeyecekti. Bu durumda ise hâlâ elinizde aynı altın beklediği için ne kadar ise gramı o kadarın yüzde iki buçuğunu vereceksiniz. Verilmemiş yılların her biri için yüzde iki buçuğu tespit edip zekâtın toplamını bulun. Birden vermeniz gerekmez. Onu borç olarak tespit edin, elinize fırsat geçtikçe verirsiniz. Allah kabul etsin.