Soru 1: Zengin bir ailenin dört tane binmek icin arabasi var ise bunlari bu arabalari da devamli ve arasira degisiklik olarak kullaniyorsa bu arabalara zekat gerekir mi?
Soru 2: Bu zengin adamin birden fazla evi var ise bu evleri yazlik birisini memleketinde digerlerinde calistigi veya asil ikamet ettigi yerlerde ise bu evlere zekat gerekir mi?
Soru 3 : Zekat vermek icin takvim olarak ramazani esas alan kisi ramazandan üc ay önce veya ramazandan üc ay sonra mal edinmisse yine ramazani ayini esas almasi gerekir mi?
Selamla başarılarınızın devamını dilerim.
Selamünaleyküm.
1- Bir ailenin bir binek arabası zekâta tabi değildir. Ailenin bir başka ferdinin arabası da zekâta tabi olmaz. Ancak zikrettiğiniz gibi dört araba ve hepsi bir kişinin gibi duruyorsa ve bunlardan biri mesela iş yerine ait değilse üçünün zekâtı verilmelidir.
2- Bir kişinin bir oturduğu bir de yazlık evi olabilir. Ticaret için saklamadıkça yani emlakçi gibi satmak için tutmadıkça evlerinden dolayı zekât vermesi gerekmez.
3- Mesela Ramazan ayının onuncu gününü takvim kabul eden biri, dokuz Ramazan’da elinden çıkanı hesaba katmaz. Dokuz Ramazan’da eline geçeni de eskilerin arasında on Ramazan’da hesaba katar. On Ramazan’dan sonra ise giren veya çıkan önemli değildir.