1-Anne babaya zulüm edenlerin çok büyük günah işlediklerini hatta cennete girememe tehlikesinde olduklarını vaazlarınızdan dinledim. Sorum şu evlat ne kadar zalim olsa da anne babaya tüm kötülükleri yapsa da, anne baba çocuklarının cehenneme girmemesi için her şeye rağmen hakkını helal edip affetse durum yine aynı mıdır? Evlat bu durumda kurtulur mu?
2- Sorum cennete ve veya cehenneme girmede ölçünün günah yada sevap tartılarak hangisi ağır gelirse ona göre hüküm verileceği konusunda, misal adam öldürmüş zina yapmış içki içen vs. gibi günahlar içinde olan biri aynı zamanda çok da büyük sevaplar işlese anne baba hakkı gözetse yetim sevindirse malını Allah yolunda dağıtsa vs. sevapları tüm günahlarına rağmen ağır gelse. Cennete girmesi için yetecek mi yani günahlar toplanacak sevaplar toplanacak tartılacak mı ve sevaplar ağır geldiği için bu durumda zina adam öldürme vs. silinecek mi?
3- Günümüzde her âliminin aynı konuda farklı görüşleri olduğunu biliyoruz ve kafamız karışıyor. Yaptığımız tüm araştırmalara rağmen netliğe ulaşamadığımız ve birçok fikirle karşılaştığımız durumlarda ben bu âlimi örnek alıyorum deyip onun fetvaları doğrultusunda hayatımıza yön versek bu durumda Allah korusun âlimden kaynaklı hataya düşersek günahı âlime mi olur bize mi ve biz ben bu âlime uyuyorum diyip araştırmayı bırakarak kendimizi sorumluluktan kurtarmış âlimi sorumlu kılmış olur muyuz? Allah razı olsun.
Selamünaleyküm.
1- Önemli olan, anne babanın çocuğundan razı olduğunu beyan etmesidir. Onlar razı olduktan sonra mesele yok.
2- İlk ve istisnasız şart, iman sahibi olarak ölmektir. İmanla öldükten sonra Allah’ın rahmeti büyük bir umuttur. Bir gram orada artı veya eksi olarak milyarlarca ton edebilir. Oranın hesap sistemini bilmiyoruz, konuşmamız da doğru değildir.
3- Âlime uyma nedenimiz önemlidir. Onu Allah’a daha yakın buluyor olmamız var, daha bizimle oturup sigara içen yönünden etkilenmemiz var misal olarak. Buna göre de dediğiniz sonuç ortaya çıkar.