Kur’an’ı Kerimi Ezberlemenin Önemi Nedir?
Selamünaleyküm. Hocam ben 21 yaşında endüstri mühendisliği 3. sınıf talebesiyim. Evden dışarı çıktığımda harama gözüm kaymasın, hem de boş boş ilahi dinleyeceğime ,sevap kazanırım diye, yolda yürürken/otobüste giderken Kur’an dinleme alışkanlığı edindim ve çok faydasını da gördüm, halen devam ediyorum. Yöntem olarak da mealini iyi bildiğim (Yusuf, Taha, Nur, Yasin, Zümer, Fetih, Hucurat, Rahman, Vakıa ve son iki cüzdeki) sureleri tekrar tekrar dinleyerek yapıyordum ve sonra bu sureleri ezberleme niyetim olmadan, planlı bir şekilde her gün okumadığım halde, kolayca ezberlediğimi fark ettim ve aklıma acaba bende hafız olabilir miyim diye bir soru geldi. Fakat hafızlıkla ilgili pek bilgim olmadığı için, sizi de bu konuda ehil gördüğüm için bunu size sormak istedim.1.Hafızlık nedir? Niçin hafız olunur? Hafızlığın ne gibi faydaları vardır? Örneğin bir insan fıkıh bilir gider bir köye zekat anlatır, her yerde insanlara Allah’ın dinini anlatır, bunun faydasını anlayabiliyorum fakat Kuran neden ezberlenir bunu ise bilmiyorum hocam. Her an okuyabilmek için desek yanımda Kuran taşırım (esir olmadığım müddetçe) yine okurum; başka bir sebebi var gibi. Bende size onu sormaktayım 2.Sizce bu yaştan sonra hafız olunabilir mi? Hafızlık konusunda benim ne yapmamı önerirsiniz?(Yaptığım denemelere göre şu aşamada, istersem (yolda dinleyerek ve her gün bir kaç kez okuyarak) haftada 2-3 sayfayı rahat ezberleyebiliyorum. Yalnız önümüzdeki günlerde evlilik girişimim olacak Allah izin verir de bir kaç ay içinde evlenebilirsem bu sayı daha da artar ve daha kısa zamanda hafızlığı bitirebileceğimi düşünüyorum. )3.Birde hafızlık: Riyaya düşülebilecek bir alan gibi geliyor. Bu konuda da ne yapmam gerekir, şeytanın sağdan veya soldan yaklaşmasına karşı bana ne tavsiye edersiniz (Mesela İnsanlara söylemesem sadece ezber verdiğim kişiler, karım, ailem vs bilse bu bir çözüm müdür (Not:1:Hizmet ettiğimiz dernekte temel İslami eğitimler almaktayım)(Not:2:Bu güne kadar zekamda veya hafızamda belirgin bir üstünlük sezmedim ortalama bir insan, bir üniversiteli nasılsa bende öyleyim gibi geliyor.) Sizden Allah razı olsun, sizi çok seviyoruz hocam. Dualarınızı bekleriz.
Selamünaleyküm.
İsa kardeş, sizi tebrik ederim. Mübarek bir yola girmişsiniz. Allah sizi sevdiği amellere muvaffak kılsın. Hafızlık, Kur’an’ı baştan sona kadar ezber okumanın adıdır. Hafızlıkta asıl gaye, hafız olan kişinin okuması değildir. Bilakis asıl gaye, Kur’an mucizesinin insandan insana kıyamete kadar sürmesini sağlamaktır. Düşünebiliyor musunuz, kâğıdın bile bulunamadığı günlerden bu güne kadar tek bir harfi bile zayi olmadan Kur’an bize ulaştı; bu hafızlar sayesinde oldu. Dolayısıyla hafızlar, muhteşem bir mucizenin canlı örnekleridirler. Okudukça sevap kazanmaktadırlar, o ayrı bir meseledir. Belki şimdi, bu teknolojinin sonra hafızlara bu oranda bir ihtiyaç yoktur ama nihayetinde sistem aynı sistemdir, mucize aynı mucizedir. Sizin hafız olmayı arzu etmeniz, kıyamete kadar anılacak Kur’an’ı korumak için Allah’ın seçtiği mü’min kulları arasında bulunmuş olmak anlamına gelmektedir ki, bu tarif edilemez bir nimettir. İmkânınız varsa kesinlikle bu fırsatı kaçırmayın. Hiçbir yaş, hafız olmaya mani değildir. Bazı şartlarda yaşı ileri olanlar daha şuurlu hafız olmaktadırlar. Belki evliliğiniz bir tür ağırlaştırabilir bu süreci ama engel olmaz. Hele hele sizin hafız olmanızı kendisi için de bir şefaat vesilesi görebilecek bir saliha kadına rastlarsanız mükemmel bir nimet yakalamış olursunuz. İşin doğrusu, sizin hafızlığınızın ne kadar ve nasıl olabileceğini en güzel sizinle yüz yüze görüşerek belirleyebiliriz. Bir günlüğüne İstanbul’a gelebilirseniz bu hususu genişçe konuşabiliriz. Üç gün beş gün de gelebilirsiniz misafirimiz olursunuz.
Yine de ana ölçüleri size belirteyim, kendinizi test edin:
a- Bir sayfaya bakarak, en çok bir buçuk dakikada okuyabilmelisiniz. Tecvid kurallarına riayet ederek ve hata etmeden bir buçuk dakikada okuyabilirseniz, hafızlık için uygun standarda gelmiş sayılırsınız. b- Bir gün sabah vaktinde bir sayfayı ezberlemeye çalışın. Âyet âyet ezberleyin. İki ayeti ezberleyince ikisini birden birkaç kere okuyun. Üçüncüyü ezberleyince üçünü birden… Bu şekilde bir sayfayı bitirin. Sayfayı baştan sona kadar topluca da birkaç kere okuyun. Ezberlediğinizi anlayınca bırakın.
c- O gece yatın. Sabah kalktığınızda, ezberlediğiniz sayfayı iki üç kere bakarak okuyun. Sonra da ezbere okuyun. Yanlışsız okuyorsanız birinci kademe geçilmiştir.
d- Aradan birkaç gün geçtikten sonra bir sabah aynı testi tekrar yapın; iki üç takılmayla aynı sayfayı okuyabiliyorsanız hafızlığınız için bir engel yok demektir.
Riya veya benzeri hiçbir engele takılmayın. Bu muhteşem bir cihattır sizin için, heyecanınız varken kaçırmayın fırsatı. Allah işinizi kolay etsin. Yüzünüz ak olsun.